Op extra zonnige dagen ontvangen onze installateurs regelmatig dezelfde vraag van onze klanten: “Waarom schakelt ons zonne-energiesysteem soms uit wanneer de zon schijnt? En belangrijker nog, hoe kunnen we dit voorkomen?” Wij begrijpen dat dit voor verwarring kan zorgen, en daarom willen we graag de tijd nemen om het exacte proces uit te leggen.
Waarom schakelt een zonne-energiesysteem automatisch uit bij te veel zon?
Elk zonne-energiesysteem heeft een soort ingebouwd beveiligingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het systeem zichzelf uitschakelt en niet meer verbonden is met het elektriciteitsnet wanneer bepaalde grenzen worden overschreden. Deze grenzen hebben te maken met de spanning, stroom, frequentie en de weerstand in het elektriciteitsnet.
Vooral de spanning en frequentie van het elektriciteitsnet zijn belangrijk. In Europa is de normale frequentie van het net 50 Hertz (hoewel de netspanning per land kan verschillen). In Nederland is het laagspanningsnet normaal gesproken 230 Volt, maar dit kan variëren tussen 207 en 253 Volt.
De specifieke limieten waarbij het zonne-energiesysteem zichzelf moet uitschakelen, zijn wettelijk vastgesteld en verschillen per land. Voor Nederland zijn er bijvoorbeeld de NEN EN 50438-normen voor kleine installaties en de Netcode Elektriciteit voor grote installaties. Deze regels bepalen wanneer het systeem zich moet uitschakelen om de veiligheid te waarborgen.
Waarom de omvormer wordt uitgeschakeld
Een belangrijke grens waar we op moeten letten, is de maximale waarde van de netspanning, die 253 Volt is. Als de omvormer meet dat de netspanning hoger is dan deze waarde, wordt de omvormer losgekoppeld van het elektriciteitsnet. Een omvormer die elektriciteit teruglevert aan het net, verhoogt altijd de netspanning, terwijl apparaten in huis, zoals een wasmachine, de netspanning juist laten dalen.
Op een zonnige dag kan het gebeuren dat de omvormer veel elektriciteit wil terugleveren, terwijl er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt in huis. Dit zorgt ervoor dat de netspanning stijgt en de maximale limiet wordt bereikt, waardoor de omvormer wordt uitgeschakeld. Gelukkig wordt de omvormer automatisch weer ingeschakeld zodra de netspanning weer binnen de toegestane grenzen valt.